Gram Negatif Bakteri Nedir Ve Kimler Kapabilir?

Gram negatif bakteriler ilaçlara karşı dirençli organizmalardır. Hastanelerde sıkça karşılaşılan bu canlıların tedavisi neredeyse imkânsızdır.

Gram negatif bakteriler zatürreye, damar yolu iltihaplanmalarına, yara veya cerrahi bölge iltihaplanmalarına ve menenjite sebep olabilirler. Bu bakteriler çokça ilaç türüne karşı dirençli olmakla beraber özellikle antibiyotiklere karşı müthiş derecede mukavemet gösterirler.

Bu bakteriler yeni dirençler üretmeye ve genetik maddeleri aşarak başka bakterileri de ilaca karşı dirençli hale getirebilme yetisine sahiptirler. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin kuvvetli uyarılarına göre; eğer uygulama yapılırsa gram negatif bakterilerin yayılması önlenebilir.

Klebsiell(Üriner hastalıklar), Acinetobacter, P.aeruginosa ve E.coli Gram Negatif Bakteri içeren hastalıklardır. Bu bakteri türleri hakkında yaşanan en büyük endişe ise tedavi edebilecek görünürde hiçbir ilacın bulunmamasıdır.

Colistin isimli ilaç bu konudaki tek alternatif olmasına karşın bazı zamanlarda olumlu sonuç verir. Ayrıca zehirli yapısından kaynaklı olarak böbrek rahatsızlıklarına kapı aralayabilir.

Acinetobacter’in A.baumannii formuna özellikle Birleşik Devletler askeriyesinde rastlanmıştır. Fırsatçı bir bakteri olan bu yapıya Amerikan askerleri Irak’ta yakalanmış ve adını “Iraklı bakteri” koymuşlardır. Bu bakteri türü gaziler, yoğun bakım hastaları ve çok yaşlı veya genç insanlar için tehdit oluşturmaktadır.

Gram Negatif Bakteriler Nasıl Yayılır?

Gram negatif bakteriler çoğunlukla hastanelerde baş gösterir. Gram negatif bakteri taşıyan kişi ise zaten çok kötü durumda olan hastalardır. Ayrıca öncesinde de belirtildiği üzere yenidoğan ünitelerindeki bebekler, çok yaşlı hastalar ve cerrahi yaraya sahip olan hastalar da risk altındadırlar. Bu tür bakteriler vücuda sondadan, vantilatörler yahut yaralı yüzeylerden girebilir; ancak en yaygın olanı hastabakıcıların elleridir.

Eğer Bu Enfeksiyonlara Etkili Bir İlaç Yoksa Sağlık Dünyası Nasıl Mücadele Edecek?

Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği gibi organizasyonlar ilaç üreticilerini bu tür hastalıklarla mücadele konusunda teşvik ediyor. Öte yandan hastanelerin de bu konuda hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Özellikle el temizliği bu konuda kilit rol oynamaktadır. Ayrıca MSRA enfeksiyonu taşıyan hastaların izolasyonu bu bakterilerle mücadele de gereklidir.

AEHD yetkilileri gram negatif bakterilerle mücadelede üç ana strateji ön görmektedir:

  • • Enfeksiyon kontrolü: enfeksiyonla birinci derece temas halindeki insanları uzak tutmak.
  • • İhtiyatlı antibiyotik kullanımı: aşırı ilaç kullanımından kaçınmak.
  • • Yeni antibiyotikler geliştirmek: ilgili kurumları bilinçlendirerek bu konuda bir farkındalık oluşturulmalı.


Ferdi Kırcı